vrijdag 14 maart 2008

Feyerabend over zichzelf: complex en tegendraads

Referentie:

Verhofstad, Dirk, "Een vrije geest in een vrije samenleving", De Morgen, 16.05.2007, boekbespreking van: Feyerabend, Paul, Tijdverspilling, vertaald door Rob Gerritsen, Rotterdam: Lemniscaat, 2007, 200 p. (oorspronkelijke uitgave: Zeitverschwendung, Frankfurt am Main: Suhrkamp, 1995, 250 p.)

Informatief extract:

"Zopas is de Nederlandstalige vertaling van Feyerabends dagboek Tijdsverspilling verschenen. De filosoof voltooide zijn autobiografie pas enkele weken voor zijn dood in 1994. Het is een merkwaardig boek, waarin de auteur terugblikt op zijn jeugd, zijn ervaringen als onderofficier in het Duitse leger aan het oostfront, zijn liefde voor de muziek, zijn ontmoetingen met de grote denkers van zijn tijd, onder wie Wittgenstein, Brecht, von Hayek, Popper, Bohr, Kuhn en Lakatos, zijn vele liefdesaffaires en zijn buitengewone academische carrière. ...

Opmerkelijk is de achteloosheid waarmee hij belangrijke momenten in zijn leven aanhaalt, soms zelfs op het schokkende af. Zo onder meer zijn antisemitisme, door de inleider Rein Gerritsen wat genuanceerd tot zijn "antisemitische conditionering"...

dat Feyerabend de mens wou bevrijden van "de tirannie van filosofische oplichter en abstracte begrippen als waarheid, werkelijkheid en objectiviteit, die mensen een tunnelvisie bezorgen en hun levenswijzen aan alle kanten inperken"..."

[uit het krantenartikel]

Creatieve commentaar:

Als men het krantenartikel leest, kan men moeilijk anders dan de indruk hebben dat hij een merkwaardig man moet geweest. Zeker ook geen gemakkelijk man. Zoals dikwijls is het interessant om te kijken wat de 'groten' der aarde hebben meegemaakt. Feyerabend heeft het zich, door zijn wispelturigheid, in alle geval niet gemakkelijk gemaakt, maar misschien is hij daardoor des te interessanter.

Geen opmerkingen: